Visa alla 163 arrangemang:
sök i datumordning >>
sök i bokstavsordning >>
 
 
  Curtis Salgado (US) LIVE
Bluesikonen Curtis Salgado kommer till Malmö och Babel när MCBC bjuder in till blueskväll!
 
  Mera >>
 
  STOLT FINAL! Flyttfest
Vi tar er på en resa genom Dansstationens tjugo år på Palladium. Med sorgens stadier som vägvisare tar vi oss genom en kavalkad fylld av minnen från Dansstationen och firar våra fantastiska artister.
 
  Mera >>
 
  Medborgarskolans dansuppvisning
Välkommen till Medborgarskolans dansuppvisning för föräldrar och anhöriga.
 
  Mera >>
 
  Musik inför ljusare tider - Från visa till barock
Möt de välrenommerade musikerna Jeanette Köhn, sång, Jonas Knutsson, saxofon och Lennart Simonsson, piano. De rör sig med lätthet mellan genrerna med känsla och lyhördhet. I Catharinasalen på Katrinetorp, Malmö.
 
  Mera >>
 
  Soft Machine (UK) LIVE
Soft Machine är ett av Storbritanniens främsta avant/jazzrock-band och i maj kommer de äntligen till Malmö och Babel.
 
  Mera >>
 
  The Rocket – Svante Söderqvist Trio & Tuulikki Bartosik (SE/EE)
"The Rocket" förenar två musikaliska världar i ett sömlöst samspel: den svenska jazzgruppen Svante Söderqvist Trio, bestående av pianisten Adam Forkelid, trummisen Calle Rasmusson och basisten och cellisten Svante Söderqvist, och den estniska gränsöverskridande dragspelsartisten Tuulikki Bartosik. Tillsammans skapar kvartetten en dynamisk, lekfull och fängslande musikupplevelse som balanserar det akustiska och det elektroniska, det traditionella och det nyskapande. Ett projekt som utforskar och bygger broar över Östersjön, både musikaliskt och kulturellt. på Victoriateatern, Malmö
 
  Mera >>
 
  Teprovning på Tehuset Shiva
Upptäck teets magiska värld!
 
  Mera >>
 
  Moskus (NO) // Mirja Klippel (FI/DK) Nordic Nights #12
Som vi har drömt om denna kväll! Moskus är ett av de mest betydande banden för den nya generationens jazz i Norge. Nu kommer de till Sverige enbart för att spela sin unika, lekfulla och experimentella musik på Nordic Nights i Malmö! De delar scen med en av Danmarks mest framstående indie-folkartister, finskfödda Mirja Klippel.
 
  Mera >>
 
  Steget
I Steget skapar pianisten Nils Dahl och sångerskan Matilda Sjöström musik om det som vi alla bär med oss – förlusterna, hoppet, sveken och kärleken. Det är melodier och texter som tränger in i den innersta kärnan av vad vi känner och försöker förstå, både om oss själva och om andra. Inspirerade av storheter som Joni Mitchell, Gladys Knight och The Band, och med en rå energi hämtad från punkens och rockens värld, känns deras musik både välbekant och helt ny. på Victoriateatern, Malmö
 
  Mera >>
 
 


Alla 163 arrangemang >>
sök i datumordning >>
sök i bokstavsordning >>

 
     

Awicha - en berättarkonsert    

 
 
Khala Uma (Gitte Palsson, Cesar Salzar, Tania Salazar-Pålsson, Allan Skrobe)

Den 19 mars 2023 hade svensk-bolivianska musikgruppen Khala Uma en jubileumskväll på Palladium i Malmö för att uppmärksamma att att gruppen i hela 35 år berikat Sverige med folkmusik från Anderna och skänkt aymarafolket ett ansikte.

NU fortsätter de sitt firande med en konsert i Ystad på Biografteatern Scala. Gruppen tog form på 1980-talet i La Paz, Bolivia, då Gitte Pålsson arbetade som volontär med att bygga upp musikverkstäder ihop med aymarafolket. Där träffade hon Cesar Salazar, som spelade traditionell andinsk musik. Kärlek uppstod och 1988 anlände Cesar och Gitte till Sverige med dottern Tania Wayra.

Sedan dess har det blivit över 5 000 konserter och turnéer, där gruppen utöver att spela musik också levandegjort aymarafolkets kamp för sina rättigheter och traditioner. Khala Uma har utsetts till Malmöhusläns Landstings kulturstipendiater, mottagit Ystads Kulturpris och grammisnominerats för albumet Resan till Anderna. 2006 började dottern Tania att spela i gruppen och året därpå inkluderades också Allan Skrobe.

Under pandemiåren 2020–2021 började Khala Uma att kollektivt komponera egen musik i andinsk tradition. Musik som de med stöd av Region Skåne och Kulturrådet spelat in med Jatte Nilsson som producent. När de ikväll firar 35 år av andinsk musik i Sverige med konsert och skivsläpp för plattan Awischa är det med detta material i fokus.

Navet i Khala Umas musik och arrangemang är sången ihop med olika flöjter, trummor, gitarr och charrango samt stränginstrument såsom mandola. Sångerna framförs på aymara, spanska och svenska, med rytmer från Anderna och med melodier som påverkats av svensk folkmusik såväl som av möten med folkmusiker från andra länder. I Khala Umas nyskrivna musik blåser vindar från den andinska högplatån ihop med den skånska slättens klanger i sången och i Allan Skrobes gitarr- och mandolaspel hörs stråk av balkanmusik.

Medverkande:

Cesar Salazar – panflöjter, kena, trumma, sång
Tania Wayra – sång, fiol, trumma, övriga rytminstrument
Gitte Pålsson – sång, gitarr, charrango
Allan Skrobe – gitarr, mandola, m m
Sven Kristersson – regi av berättelserna som framförs mellan sångerna
Ann-Krestin Vernersson – har sytt upp gruppens väskor och designat scenkläderna, som sytts upp av Marianne ateljé i Malmö.

Allan Skrobe har en musikalisk bakgrund i jazz, pop, rock, folk- och världsmusik. Med Khala Uma använder han gitarr, soprangitarr och mandola för att anamma den andiska musikens rytmer och språk, men skapar en fusion genom sitt personliga spelsätt. Något nytt bildas då man behåller den gamla traditionen men samtidigt riktar blicken framåt.

Tania Wayra är sångerska och låtskriverska med rötter i Bolivia och Sverige, utbildad vid folk- och världsmusiklinjen på Musikhögskolan i Malmö. Inom projektet Rösträtt – sång på förskolan tar hon i sin föreställning Sjung för livet med Tania med sig barnen på en resa till Anderna, där de får uttrycka sina känslor i samklang med natur, kropp och inre liv. På Palladium sjunger Tania Wayra egna kompositioner på spanska och aymara från debutalbumet som släpps hösten 2023. 2022 kom Tierra, den första singeln från albumet, som är en hyllning till Pachamama – moder jord på aymara.

Gitte Pålsson är sångerska och estradör med magisterexamen i musikterapi från Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. På 1980-talet reste hon till Bolivia som nyutbildad rytmikpedagog för att arbeta med barn och musik. På Palladium framför hon några av Matilde Casazolas sånger i översättning av henne och Johan Cronehed. Matilde, som varit Gittes gitarrlärare, är en av Bolivias mest folkkära poeter och visdiktare. 2015 släppte Gitte och Juan Carlos Cordero skivan Canciones de Matilde.

Cesar Salazar är en traditionsbärare av aymarakulturen som behärskar flera instrument sedan barnsben, däribland panflöjter (siku), kena och trummor. Så här berättar han: ”I aymarakulturen där jag har mina rötter har musiken en central roll. Traditionell andinsk musik står alltid i kontakt med Pachamama, moder jord, vilket influerat Khala Uma. När jag var 6 år började jag spela siku i en grupp med barn, unga och äldre. Vi spelade på viktiga högtider för att underhålla, men även för att skapa kontakt med och visa tacksamhet för Pachamama, vår moder jord. Jag spelade i flera musikgrupper och det var så jag mötte Gitte och tillsammans bildade vi Khala Uma. Bakom vår nyskapade musik finns aymarafolket och Bolivias traditionella folkmusik, som med sin glädje och sorg alltid skänkt oss kraft och vilja.”

Konserten genomförs med bidrag från Sparbanken Syd och Kulturrådet.

Allt överskott går till Föreningen Cura Culturas projekt i Bolivia


Speltid: 120 min totalt med paus.
Kategori: [Musik]
Hemsida: http://www.gitte.nu

Föreställningar:

Antal tidigare föreställningar: 1 st. sedan tis 03 okt 2023


Fram till 72 timmar innan föreställningen börjar kan du boka via nätet. Fram till 4 timmar innan kan du köpa biljetter via nätet. Ring tel.040-103020 under våra öppettider om du vill boka via telefon.

Direktlänk till denna sida:
http://www.kulturcentralen.nu/i/?16398

Till förstasidan >>