Visa alla 218 arrangemang:
sök i datumordning >>
sök i bokstavsordning >>
 
 
  KINO - MANON
Från The Metropolitan Opera, New York på Kino, Lund
 
  Mera >>
 
  Doc Lounge Malmö: Before father gets back
Vi är stolta över att presentera en film från Georgien! En berättelse om att växa upp i skuggan av hotet av IS och fundamentalist. En vacker berättelse om två unga flickor, deras vänskap och att upptäcka film. Doc Lounge på Babel, Malmö.
 
  Mera >>
 
  Joey DeMaio - Spoken Word - INSTÄLLT
Efter att ha avslutat en turné i Norge med sin framgångsrika show kommer nu MANOWAR med goda nyheter till sina skandinaviska fans: Joey DeMaio kommer med sin Spoken Word-föreställning “The Blood Of The Kings” till Sverige för två exklusiva föreställningar, varav en på Palladium i Malmö den 13 november!
 
  Mera >>
 
  MARTIN BRANDQVIST KVARTETT & FRIISKVARTETTEN
Den skånska jazzgruppen Martin Brandqvist Kvartett är ute på releaseturné och vi får höra musik från deras nya skiva och dessutom ett uruppförande tillsammans med Malmöstråkkvartetten Friiskvartetten. Förutom Brandqvist själv på trummor och flöjt består, Martin Brandqvist Kvartett av tre väletablerade jazzmusiker, Inge Petersson Lindbäck på saxofon och basklarinett, Mattias Hjort på bas och Johan Olsson på piano och dragspel). Här finns nordisk jazz med melodin i centrum och en lite melankolisk atmosfär. på Victoriateatern, Malmö
 
  Mera >>
 
  Johannes Brahms - Ein deutsches Requiem
MAKO och Brahms odödliga requiem värmer S:t Johannes kyrka i allhelgonahelgen.
 
  Mera >>
 
  Liva och PH - en motståndskabaré
Teater Theatron spelar åter sin uppskattade picknickkabaré om motstånd, humanism och danska hjältar! I kabarétraditionens anda uppmuntrar vi alla att ta med sig egen mat och dryck att avnjuta under föreställningen. Insläpp sker kl 19:00, och själva kabarén börjar ca en halvtimme senare. På Bastionen, Malmö.
 
  Mera >>
 
  AMANDA MAIER ”Non Omnis Moriar”
Amanda Maier, född 1853 i Landskrona, var på sin tid en högt ansedd violinist och kompositör, men föll snart i glömska efter sin död 1894. Länge omnämndes hon bara som den första kvinna i Sverige som tog högskoleexamen i musik, eller som hustru till tonsättaren Julius Röntgen. Det är först under senare år som hennes fantastiska musik har återupptäckts och givits ut, och den firar nu triumfer både i Sverige och i utlandet. På Victoriateatern, Malmö.
 
  Mera >>
 
  MACK 14/11 Hanna Voog och Lasse Karlsson
Standup på Moriskan, Malmö
 
  Mera >>
 
  Bassekou Kouyaté & N'goni Ba
Bassekou Kouyaté, mästare och förnyare av den traditionella lutan från Västafrika - n’gonin. Han har framträtt i Malmö flera gånger sen den internationella debuten 2007. Med sitt sexmannaband levereras en tät groove, en gnutta blues och virtuost spelade melodislingor. på Babel, Malmö
 
  Mera >>
 
 


Alla 218 arrangemang >>
sök i datumordning >>
sök i bokstavsordning >>

 
     

Rösten    

 
 
UKON, Iggy Lond Malmborg och Lea Rest

Varifrån kommer rösten egentligen? Uppenbarligen inifrån, uppenbarligen ur munnen. Men ändå från ett osynligt ställe, ett högst vagt och ogripbart inre.

Ja, rösten är en av dessa frågor som blir mer komplicerade ju mer vi tänker på dem. Rösten är både natur och kultur, både personlig och socialt inlärd, både ljudobjekt och meningsbärare. UKON vill i sin föreläsning spåra röstens undflyende väsen med hjälp av exempel från urspårade poesiuppläsningar, patientfall ur en tjugoårig klinisk praktik, lika Emily Dickinsonska som Jacques Lacanska läsefrukter, felsägningar, rösthallucinationer, sirener, prelingvistiska röstuttryck som hicka, hosta och födsloskrik – och hans egen döva och döda fars sista ljudinspelning på ett trasslande kassettband.

Ulf Karl Olov Nilsson (UKON) är psykoanalytiker och poet. Han har publicerat ett tjugotal böcker varav hans senaste, Glömskans bibliotek, en essä och demens, vansinne och litteratur (Norstedts 2016) hyllades av kritiker och nominerades till Augustpriset i fackboksklassen. Han sitter i redaktionen för tidskrifterna Glänta och Arche, skriver litteraturkritik i Göteborgs Posten och Svenska Dagbladet. I oktober 2019 kommer hans bok Röstautograferna (Norstedts).

Efter föreläsningen kommer Iggy Lond Malmborg och Rea Lest att visa material ur den kommande föreställningen Things in my mouth (med premiär i slutet av november) som diskuterar rösten och talet. Här är rösten inte främst en biologisk färdighet utan ett lärt, kulturellt betingat beteende, en hörnsten i produktionen och iscensättningen av (sk. “stabila”-) identitet(er).

Rösten är ju länken mellan det inre och det yttre, på så vis uppfattas den liksom fingeravtrycket, som unik. Det är en missuppfattning, en fantasi om människans autonomi, menar den här föreställningen. Istället läses rösten och dess uttryck som något vi växer in i.

Det hela börjar - i och med urtraumat, födseln - med ett okontrollerat skrik. En enda lång vokal.

Som en slags försvarsmekanism tämjer vi rösten, hackar upp den - lär in en förutbestämd repertoar av ljudligheter och fonem, som kan pusslas ihop till ord, meningar, sånger, gnäll, kärleksförklaringar osv. onödiga läten städas bort och glöms. Sedan dess är varje utsaga, varje läte som kommer ur vår mun per definition något som redan har sagts. Det mänskliga talet är inget annat än ett eko, av generationer av andra talande munnar. Eller kanske ett eko av rösten-i-sig. Något som fanns innan oss, innan vi föddes. Kanske till och med innan människan som sådan. Kanske är rösten ett virus, språket ett symptom och vi bara värddjur.

Detta är den tredje fristående föreläsningen i Anings föreläsningsserie psykoanalytisk salong – sexualitet * 5 som kommer att pågå under hösten. För mer information om serien se vår hemsida. aningffp.wordpress.com
facebook.com/Aning.ffp

(För dig som begär ännu mer rekommenderar vi att du tar en titt på Aning hardcore.)


Speltid: 180 min.
Kategori: [Föreläsning]
Hemsida: https://aningffp.wordpress.com/

Föreställningar:

Antal tidigare föreställningar: 1 st. sedan mån 21 okt 2019


Fram till 72 timmar innan föreställningen börjar kan du boka via nätet. Fram till 4 timmar innan kan du köpa biljetter via nätet. Ring tel.040-103020 under våra öppettider om du vill boka via telefon.

Direktlänk till denna sida:
http://www.kulturcentralen.nu/i/?14136

Till förstasidan >>