Visa alla 250 arrangemang:
sök i datumordning >>
sök i bokstavsordning >>
 
 
  GOLDBERGVARIATIONERNA - Per Tengstrand spelar Bachs mästerverk
För snart 300 år sedan skrev Sebastian Bach de klaverövningar för tvåmanualig cembalo som är det verk vi idag känner som "Goldbergvariationerna". Detta magnifika verk, som består av 30 variationer över ett tema, räknas som det viktigaste verket inom sin genre från barocken. Här visar Bach verkligen hela sitt musikaliska register. På Victoriateatern, Malmö.
 
  Mera >>
 
  Malmö By Foot - Historisk vandring
Turen tar dig genom Malmös spännande historia från medeltiden till modern tid.
 
  Mera >>
 
  Satanique Samba Trio – Misantropicalia
Inte någon brasiliansk traditionell rytm förblir orörd i Satanique Samba Trios framfart. Med dissonans och provokation har gruppen attackerat Brasiliens välkända musikaliska arv som samba, bossa nova och lambada. Trion, som för övrigt är en kvintett, använder sig av såväl akustiska som elförstärkta instrument. på Victoriateatern, Malmö
 
  Mera >>
 
  Tarabband & Musica Vitae - Live again!
När svenska renommerade världsmusikbandet Tarabband och kammarorkestern Musica Vitae möts skapas en unik och livlig fusion där arabiska musiktraditioner växlas upp till en symfonisk och magnifik upplevelse. På Palladium, Malmö.
 
  Mera >>
 
  Samuel Hällkvist DEKORUM
Likt en schweizisk armékniv har gitarristen och kompositören Samuel Hällkvist förmågan att överraska genom att närmast trolla fram melodier och rytmer för att skapa musik som är lika bländande som övertygande. på Inkonst, Malmö
 
  Mera >>
 
  Vegan/indisk matlagning, Smakprovning
Matlagning med veganska ingredienser med indisk matlagning i fokus.
 
  Mera >>
 
  FÖR SENSIBELT BEGÅVADE 2.0
Det är tid att hylla passionen, euforin och all sköns sinnesintryck, för detta är en föreställning om oss med känslospröt utöver det vanliga. En slagkraftig pepp och manual i subjektiv version av och med skådespelerskan och sångerskan Sarah Nilsson. I en högst personlig scenupplevelse vid och kring pianot delar hon i denna föreställning med humor och värme med sig av sina egna erfarenheter och tankar om livet som känslig. på Victoriateatern, Malmö
 
  Mera >>
 
  WAO – folkmusik och poesi från Tornedalen
De kallar sig WAO efter Wilho Akseli Ollikainen - vissångare, poet och människa som levde på jorden 1934-1998. Han var en allkonstnär som genom sång, musik, bild, poesi och sin starka personlighet gav sin syn på världen. Kraftsamlingen av välkända folkmusiker i WAO gör en stor kulturgärning genom att lyfta fram den oefterhärmlige inspiratören Ollikainen. på Moriska Paviljongen, Malmö
 
  Mera >>
 
  The Boor by Anton Chekhov
She was a sensitive widow, mourning her deceased husband and he was a bullish, brutish, boorish man who would disturb her sorrow… and all because of a little money!
 
  Mera >>
 
 


Alla 250 arrangemang >>
sök i datumordning >>
sök i bokstavsordning >>

 
     

Rösten    

 
 
UKON, Iggy Lond Malmborg och Lea Rest

Varifrån kommer rösten egentligen? Uppenbarligen inifrån, uppenbarligen ur munnen. Men ändå från ett osynligt ställe, ett högst vagt och ogripbart inre.

Ja, rösten är en av dessa frågor som blir mer komplicerade ju mer vi tänker på dem. Rösten är både natur och kultur, både personlig och socialt inlärd, både ljudobjekt och meningsbärare. UKON vill i sin föreläsning spåra röstens undflyende väsen med hjälp av exempel från urspårade poesiuppläsningar, patientfall ur en tjugoårig klinisk praktik, lika Emily Dickinsonska som Jacques Lacanska läsefrukter, felsägningar, rösthallucinationer, sirener, prelingvistiska röstuttryck som hicka, hosta och födsloskrik – och hans egen döva och döda fars sista ljudinspelning på ett trasslande kassettband.

Ulf Karl Olov Nilsson (UKON) är psykoanalytiker och poet. Han har publicerat ett tjugotal böcker varav hans senaste, Glömskans bibliotek, en essä och demens, vansinne och litteratur (Norstedts 2016) hyllades av kritiker och nominerades till Augustpriset i fackboksklassen. Han sitter i redaktionen för tidskrifterna Glänta och Arche, skriver litteraturkritik i Göteborgs Posten och Svenska Dagbladet. I oktober 2019 kommer hans bok Röstautograferna (Norstedts).

Efter föreläsningen kommer Iggy Lond Malmborg och Rea Lest att visa material ur den kommande föreställningen Things in my mouth (med premiär i slutet av november) som diskuterar rösten och talet. Här är rösten inte främst en biologisk färdighet utan ett lärt, kulturellt betingat beteende, en hörnsten i produktionen och iscensättningen av (sk. “stabila”-) identitet(er).

Rösten är ju länken mellan det inre och det yttre, på så vis uppfattas den liksom fingeravtrycket, som unik. Det är en missuppfattning, en fantasi om människans autonomi, menar den här föreställningen. Istället läses rösten och dess uttryck som något vi växer in i.

Det hela börjar - i och med urtraumat, födseln - med ett okontrollerat skrik. En enda lång vokal.

Som en slags försvarsmekanism tämjer vi rösten, hackar upp den - lär in en förutbestämd repertoar av ljudligheter och fonem, som kan pusslas ihop till ord, meningar, sånger, gnäll, kärleksförklaringar osv. onödiga läten städas bort och glöms. Sedan dess är varje utsaga, varje läte som kommer ur vår mun per definition något som redan har sagts. Det mänskliga talet är inget annat än ett eko, av generationer av andra talande munnar. Eller kanske ett eko av rösten-i-sig. Något som fanns innan oss, innan vi föddes. Kanske till och med innan människan som sådan. Kanske är rösten ett virus, språket ett symptom och vi bara värddjur.

Detta är den tredje fristående föreläsningen i Anings föreläsningsserie psykoanalytisk salong – sexualitet * 5 som kommer att pågå under hösten. För mer information om serien se vår hemsida. aningffp.wordpress.com
facebook.com/Aning.ffp

(För dig som begär ännu mer rekommenderar vi att du tar en titt på Aning hardcore.)


Speltid: 180 min.
Kategori: [Föreläsning]
Hemsida: https://aningffp.wordpress.com/

Föreställningar:

Mån 21 okt kl. 19:00
Plats: Spegelsalen / Moriska Paviljongen, Norra Parkgatan 2, Folkets Park, Malmö
Arrangör: Aning – Förening för Filosofi och Psykoanalys
Onumrerat. Insläpp 18.30
Pris: Entré 60,00 krFram till 72 timmar innan föreställningen börjar kan du boka via nätet. Fram till 4 timmar innan kan du köpa biljetter via nätet. Ring tel.040-103020 under våra öppettider om du vill boka via telefon.

Direktlänk till denna sida:
http://www.kulturcentralen.nu/i/?14136

Till förstasidan >>