Visa alla 149 arrangemang:
sök i datumordning >>
sök i bokstavsordning >>
 
 
  Grön vandring - Alnarpsparken
Grön vandring i Malmö med omnejd, i Alnarpsparken
 
  Mera >>
 
  Råå
märkliga, mysiga och udda på ett alldeles fantastiskt sätt! Med Magnus Sveningsson bakom spakarna tuffar bandet framåt i sin egen gungande takt och kommer spela låtar från sin nya skiva Ljungens lag, men också från tidigare verk. på Grand Circus Hotel, Malmö
 
  Mera >>
 
  SAGOAKUTEN
Sagosystrarna rycker ut med sina gyllene vagnar, fullastade av väskor med äventyr i. På Grand Circus Hotel, Malmö.
 
  Mera >>
 
  Blomvandring på Ön
Ta tillfället till en botanisk upplevelse! på Ön, Limhamn
 
  Mera >>
 
  PEGASUS FAMILY 2020 ONLINE
Sommarens stora Dockteaterhändelse! Pegasus Family 2020 går Online!
Välkomna till en säker dockteaterfestival den 2-7 juli hemma hos er och i Pegasus Trädgård i Hög
 
  Mera >>
 
  Nya friska Tage
Kalle Lind och Mimi Terris med jazztrio gjorde i våras succé på Blå båten med sitt Tage Danielsson-program. Nu kommer de tillbaka, efter en mindre turné runt landet. På Grand Cirkus Hotel,Malmö.
 
  Mera >>
 
  Ved
ett experimentellt rockband som influeras av postpunk, frijazz, progressiv rock och elektronisk musik. på Grand Circus Hotel
 
  Mera >>
 
  Guidad tur i Limhamns kalkbrott
Följ med på en av våra guidade vandringar och lär dig om kalkbrottets historia, geologi, djur och natur, i Kalkbrottet, Limhamn
 
  Mera >>
 
  Guidad tur i Limhamns kalkbrott - Barntur
Följ med på en av våra guidade vandringar för barn och upptäck kalkbrottets spännande historia, i Kalkbrottet, Limhamn
 
  Mera >>
 
 


Alla 149 arrangemang >>
sök i datumordning >>
sök i bokstavsordning >>

 
     

Rösten    

 
 
UKON, Iggy Lond Malmborg och Lea Rest

Varifrån kommer rösten egentligen? Uppenbarligen inifrån, uppenbarligen ur munnen. Men ändå från ett osynligt ställe, ett högst vagt och ogripbart inre.

Ja, rösten är en av dessa frågor som blir mer komplicerade ju mer vi tänker på dem. Rösten är både natur och kultur, både personlig och socialt inlärd, både ljudobjekt och meningsbärare. UKON vill i sin föreläsning spåra röstens undflyende väsen med hjälp av exempel från urspårade poesiuppläsningar, patientfall ur en tjugoårig klinisk praktik, lika Emily Dickinsonska som Jacques Lacanska läsefrukter, felsägningar, rösthallucinationer, sirener, prelingvistiska röstuttryck som hicka, hosta och födsloskrik – och hans egen döva och döda fars sista ljudinspelning på ett trasslande kassettband.

Ulf Karl Olov Nilsson (UKON) är psykoanalytiker och poet. Han har publicerat ett tjugotal böcker varav hans senaste, Glömskans bibliotek, en essä och demens, vansinne och litteratur (Norstedts 2016) hyllades av kritiker och nominerades till Augustpriset i fackboksklassen. Han sitter i redaktionen för tidskrifterna Glänta och Arche, skriver litteraturkritik i Göteborgs Posten och Svenska Dagbladet. I oktober 2019 kommer hans bok Röstautograferna (Norstedts).

Efter föreläsningen kommer Iggy Lond Malmborg och Rea Lest att visa material ur den kommande föreställningen Things in my mouth (med premiär i slutet av november) som diskuterar rösten och talet. Här är rösten inte främst en biologisk färdighet utan ett lärt, kulturellt betingat beteende, en hörnsten i produktionen och iscensättningen av (sk. “stabila”-) identitet(er).

Rösten är ju länken mellan det inre och det yttre, på så vis uppfattas den liksom fingeravtrycket, som unik. Det är en missuppfattning, en fantasi om människans autonomi, menar den här föreställningen. Istället läses rösten och dess uttryck som något vi växer in i.

Det hela börjar - i och med urtraumat, födseln - med ett okontrollerat skrik. En enda lång vokal.

Som en slags försvarsmekanism tämjer vi rösten, hackar upp den - lär in en förutbestämd repertoar av ljudligheter och fonem, som kan pusslas ihop till ord, meningar, sånger, gnäll, kärleksförklaringar osv. onödiga läten städas bort och glöms. Sedan dess är varje utsaga, varje läte som kommer ur vår mun per definition något som redan har sagts. Det mänskliga talet är inget annat än ett eko, av generationer av andra talande munnar. Eller kanske ett eko av rösten-i-sig. Något som fanns innan oss, innan vi föddes. Kanske till och med innan människan som sådan. Kanske är rösten ett virus, språket ett symptom och vi bara värddjur.

Detta är den tredje fristående föreläsningen i Anings föreläsningsserie psykoanalytisk salong – sexualitet * 5 som kommer att pågå under hösten. För mer information om serien se vår hemsida. aningffp.wordpress.com
facebook.com/Aning.ffp

(För dig som begär ännu mer rekommenderar vi att du tar en titt på Aning hardcore.)


Speltid: 180 min.
Kategori: [Föreläsning]
Hemsida: https://aningffp.wordpress.com/

Föreställningar:

Antal tidigare föreställningar: 1 st. sedan mån 21 okt 2019


Fram till 72 timmar innan föreställningen börjar kan du boka via nätet. Fram till 4 timmar innan kan du köpa biljetter via nätet. Ring tel.040-103020 under våra öppettider om du vill boka via telefon.

Direktlänk till denna sida:
http://www.kulturcentralen.nu/i/?14136

Till förstasidan >>