Visa alla 204 arrangemang:
sök i datumordning >>
sök i bokstavsordning >>
 
 
  Gosegrisen - FriScenkonst, Anna Karin Sersam
Möt Ankafara och hennes Gosegris i en barnsligt rolig föreställning med mycket lek, bus och kramar, på Barnens Scen, Malmö
 
  Mera >>
 
  Söndagsmys i Saluhallen
Smaka på saluhallen! Kom och upptäck saluhallen på en söndag. i Malmö Saluhall
 
  Mera >>
 
  Populära föreläsningar - Bli vän med Windows 10
SeniorNet Malmö fortsätter i höst med populära föreläsningar för seniorer om intressanta och givande ämnen kring användning av mobiltelefoner, surfplattor och datorer.
 
  Mera >>
 
  Kombuchakurs
Kombuchakurs DIY
 
  Mera >>
 
  Doc Lounge Malmö: A dog called money
En av årets mest eftertraktade musikdokumentärer! Vi får följa brittiska artisten PJ Harvey på resan av skapandet av albumet med samma titel som kvällens film - A Dog Called Money. på Babel, Malmö
 
  Mera >>
 
  SVANTE SJÖBLOM MED TWANG & ORKESTER
Svante Sjöblom är en fanbärare för den nya generationen av svenska bluesmen. En äkta Skånepåg som spelar gitarr och sjunger som om han levt hela sitt liv i den amerikanska södern. Denna kväll får vi nöjet att höra honom både tillsammans med den dansk/amerikanska trion Twang och sin egen orkester. Originalkompositioner och traditionell amerikansk folkmusik, från old-time till bluegrass och mycket mer. På Victoriateatern, Malmö.
 
  Mera >>
 
  After Work - Den sista sucken
John Dowlands lutsångers skiftande karaktär, från ensamhetens isolerade mörker till torghandlarens glada försäljarutrop och Henry Purcells sånger om djupaste förtvivlan och olycklig kärlek, är ingredienserna i detta konsertprogram denna kväll.
 
  Mera >>
 
  Oslipat double bill: Anders & Måns + Typer
Double bill med en akt där Anders & Måns testar nytt material, och en akt där ni får se en ny föreställning med humorduon Elin Almén och Josefin Sonck.
 
  Mera >>
 
  An introduction to Jean Laplanche’s theory of the sexual
This is the fourth and ambitious part of ”Aning hardcore”. An extra track to ”Psykoanalytisk salong – Sexualitet*5”. It´s for those who´s desire for psychoanalytic and existential explorations into topics of love, sexuality, the voice etc. goes a bit further.
 
  Mera >>
 
 


Alla 204 arrangemang >>
sök i datumordning >>
sök i bokstavsordning >>

 
     

Allas vår könsdysfori    

 
 
Charlotta Björklind, Juli Apponen

Vad är det att vara kvinna eller man? Hur kan vi psykoanalytiskt förstå könstillhörighet och individens könsidentitetsutveckling – och hur förstår vi könsöverskridande identiteter och transfenomen?

Dessa frågor rör sig kvällens föreläsning av Charlotta Björklind (psykoanalytiker, adjunkterad lärare vid psykologprogrammet och psykoterapeutprogramet vid Stockholms Universitet) kring. Föreläsningen följs av det 60 min långa verket “Life is hard and then you die - part 3” av Juli Apponen (scenkonstnär som producerar och turnerar internationellt med flera olika samarbeten och projekt samt egna solon - som regissör, koreograf, performer och lärare).

(För dig som begär ännu mer rekommenderar vi att du tar en titt på Aning hardcore: https://www.kulturcentralen.nu/evenemang/allas-var-konsdysfori-seminarium

Psykoanalysen har sedan begynnelsen sysslat med sexualitet och med det könade jaget. Freud fastslår jagets kroppsliga grund och postulerar oidipuskomplexets nödvändigt strukturerande funktion, då barnet måste underkasta sig och acceptera könsskillnaden. Det krävs, för att tala med Lacan, att vi situerar oss i den könskategoriserade symboliska ordningen. Slutsatsen kan läsas som att vi alla måste förlika oss med det kränkande faktum att vi enbart kan vara av ett kön. Dessa utsagor kan tolkas på många sätt och psykoanalysen har, med rätta, kritiserats för att ha legitimerat svårt moraliserande, patologiserande och förtryckande förhållningssätt gentemot dem som avviker från könsnormer.

Charlotta Björklind vill hävda att dylika positioner är fundamentalt anti-psykoanalytiska om ämnar genom Freud, Lacan och Winnicott tala om sexualitetens infantila och polymorfa rötter, könets imaginära konstruktioner och identitetens övergångsområden och framhålla hur vi tenderar att blanda begreppsnivåer och därmed kortsluta våra resonemang när vi talar om kön.

Life is hard and then you die - part 3 är en performativ läsning av autobiografiskt material. I ett kollage av psykologiska omdömen, detaljerade anatomiska redogörelser av alldeles för många operationer, byråkratiska äventyr i könstillhörigheter, barndomens döda djur, psykologiska moderecensioner, astrologiska spekulationer, obeskrivliga smärtan. Men också sexdrömmar, minnen, möten och några konstiga idéer. Det är ett brutalt ärligt försök till att skapa ett dokument av ett liv och trauman. Det omöjliga med att förmedla upplevelser av fysisk och psykisk smärta, vad är det att vara i en kropp och vad identitet möjligen ens är i förhållande till allt detta.

Speltid: 19.00-22.00

Detta är den andra fristående föreläsning i Anings föreläsningsserie psykoanalytisk salong – sexualitet * 5 som kommer att pågå under hösten. För mer information om serien se vår hemsida aningffp.wordpress.com eller facebooksida facebook.com/Aning.ffp\"target


Speltid: 180 min.
Kategori: [Föreläsning]
Hemsida: http://aningffp.wordpress.com

Föreställningar:

Antal tidigare föreställningar: 1 st. sedan tor 10 okt 2019


Fram till 72 timmar innan föreställningen börjar kan du boka via nätet. Fram till 4 timmar innan kan du köpa biljetter via nätet. Ring tel.040-103020 under våra öppettider om du vill boka via telefon.

Direktlänk till denna sida:
http://www.kulturcentralen.nu/i/?14114

Till förstasidan >>