Visa alla 151 arrangemang:
sök i datumordning >>
sök i bokstavsordning >>
 
 
  MACK 4/8 Petrina Solange
Vip-kvällar på Ribersborgs Kallbadhus, Malmö
 
  Mera >>
 
  Historisk stadsvandring: Det hemliga Malmö - WWII
I tio år har Gunnar Ekberg och Lena Breitner hållit stadsvandringarna om Det hemliga Malmö. Våren 2020 släpps deras bok Det hemliga Malmö (Arx förlag). Samtidigt startar de också en ny vandring om hemligheter i Malmö under andra världskriget.
 
  Mera >>
 
  Ekostaden Augustenborg
Ekostaden Augustenborg är ett samarbetsprojekt som omvandlade Augustenborg till ett mer socialt, ekologiskt och ekonomiskt hållbart bostadsområde. Ekostaden lanserades 1998 och var ett projekt som involverade olika aktörer och avdelningar i Malmö stad. 2010 fick Malmö FNs utmärkelse World Habitat Award för insatserna för urban hållbarhet i Ekostaden Augustenborg.
 
  Mera >>
 
  Grön vandring - Alnarpsparken
Grön vandring i Malmö med omnejd, i Alnarpsparken
 
  Mera >>
 
  Lymland och Albin
Lymland är ett band som spelar instrumental musik. Deras ljud definierar inte helt vad man som lyssnare ska känna. Det är vemodigt och hoppfullt på samma gång. Ett spektrum som skapar bilder i huvudet.På Grand Cirkus Hotel, Malmö
 
  Mera >>
 
  Guidad tur i Limhamns kalkbrott - Barntur
Följ med på en av våra guidade vandringar för barn och upptäck kalkbrottets spännande historia, i Kalkbrottet, Limhamn
 
  Mera >>
 
  MACK 11/8 Marika Carlsson
Vip-kvällar på Ribersborgs Kallbadhus, Malmö
 
  Mera >>
 
  Torsdag på Taket
Ta chansen att få se en av Skandinaviens största takträdgårdar, presenterad av en mycket kunnig guide, på Augustenborgs Botaniska Takträdgård, Malmö
 
  Mera >>
 
  Grön Vandring - Pildammsparken
Grön vandring i Malmö med omnejd, i Pildammsparken, Malmö
 
  Mera >>
 
 


Alla 151 arrangemang >>
sök i datumordning >>
sök i bokstavsordning >>

 
     

Allas vår könsdysfori    

 
 
Charlotta Björklind, Juli Apponen

Vad är det att vara kvinna eller man? Hur kan vi psykoanalytiskt förstå könstillhörighet och individens könsidentitetsutveckling – och hur förstår vi könsöverskridande identiteter och transfenomen?

Dessa frågor rör sig kvällens föreläsning av Charlotta Björklind (psykoanalytiker, adjunkterad lärare vid psykologprogrammet och psykoterapeutprogramet vid Stockholms Universitet) kring. Föreläsningen följs av det 60 min långa verket “Life is hard and then you die - part 3” av Juli Apponen (scenkonstnär som producerar och turnerar internationellt med flera olika samarbeten och projekt samt egna solon - som regissör, koreograf, performer och lärare).

(För dig som begär ännu mer rekommenderar vi att du tar en titt på Aning hardcore: https://www.kulturcentralen.nu/evenemang/allas-var-konsdysfori-seminarium

Psykoanalysen har sedan begynnelsen sysslat med sexualitet och med det könade jaget. Freud fastslår jagets kroppsliga grund och postulerar oidipuskomplexets nödvändigt strukturerande funktion, då barnet måste underkasta sig och acceptera könsskillnaden. Det krävs, för att tala med Lacan, att vi situerar oss i den könskategoriserade symboliska ordningen. Slutsatsen kan läsas som att vi alla måste förlika oss med det kränkande faktum att vi enbart kan vara av ett kön. Dessa utsagor kan tolkas på många sätt och psykoanalysen har, med rätta, kritiserats för att ha legitimerat svårt moraliserande, patologiserande och förtryckande förhållningssätt gentemot dem som avviker från könsnormer.

Charlotta Björklind vill hävda att dylika positioner är fundamentalt anti-psykoanalytiska om ämnar genom Freud, Lacan och Winnicott tala om sexualitetens infantila och polymorfa rötter, könets imaginära konstruktioner och identitetens övergångsområden och framhålla hur vi tenderar att blanda begreppsnivåer och därmed kortsluta våra resonemang när vi talar om kön.

Life is hard and then you die - part 3 är en performativ läsning av autobiografiskt material. I ett kollage av psykologiska omdömen, detaljerade anatomiska redogörelser av alldeles för många operationer, byråkratiska äventyr i könstillhörigheter, barndomens döda djur, psykologiska moderecensioner, astrologiska spekulationer, obeskrivliga smärtan. Men också sexdrömmar, minnen, möten och några konstiga idéer. Det är ett brutalt ärligt försök till att skapa ett dokument av ett liv och trauman. Det omöjliga med att förmedla upplevelser av fysisk och psykisk smärta, vad är det att vara i en kropp och vad identitet möjligen ens är i förhållande till allt detta.

Speltid: 19.00-22.00

Detta är den andra fristående föreläsning i Anings föreläsningsserie psykoanalytisk salong – sexualitet * 5 som kommer att pågå under hösten. För mer information om serien se vår hemsida aningffp.wordpress.com eller facebooksida facebook.com/Aning.ffp\"target


Speltid: 180 min.
Kategori: [Föreläsning]
Hemsida: http://aningffp.wordpress.com

Föreställningar:

Antal tidigare föreställningar: 1 st. sedan tor 10 okt 2019


Fram till 72 timmar innan föreställningen börjar kan du boka via nätet. Fram till 4 timmar innan kan du köpa biljetter via nätet. Ring tel.040-103020 under våra öppettider om du vill boka via telefon.

Direktlänk till denna sida:
http://www.kulturcentralen.nu/i/?14114

Till förstasidan >>