Visa alla 122 arrangemang:
sök i datumordning >>
sök i bokstavsordning >>
 
 
  Sommarkonsert - Inställt
Fira nationaldagen med Malmö akademiska kör och orkester!
 
  Mera >>
 
  KEN STRINGFELLOW (US) (The Posies/R.E.M./Big Star) spelar ”Touched - Inställt
Ken Stringfellow, den grundande medlemmen av rockgruppen The Posies, kommer till Victoriateatern på självaste nationaldagen för att bjuda oss på en avskalad och intim konsert med musik från hela sin 30-åriga karriär som musiker, låtskrivare, producent och berättare.
 
  Mera >>
 
  Sommargylling i Vombs fure - Inställt
Sommargyllingens marker, vid Vomb, Veberöd
 
  Mera >>
 
  Bryggerivandring med ölprovning
En av Malmö Brewing Co bryggare berättar historien om huset, bryggeriet och hur vatten, malt, humle och jäst förvandlas till öl. Ölprovningen avslutas med avsmakning av fem av de ölsorter som bryggs i huset. Puben är öppen för den som vill ha ännu ett glas av favoritölen.
 
  Mera >>
 
  Trädskådning i den urbana skogen
I denna trädvandring skådar vi träd tillsammans i Folkets park med omnejd. Trädskådning är för dig som vill lära dig se skillnad på träden i staden och uppskatta den trädmångfald som finns i Malmö. Efter avslutad vandring har du som deltagare lärt dig grunderna i vad som krävs för att artbestämma våra stadsträd. vid Folkets Park, Malmö
 
  Mera >>
 
  Ekostaden Augustenborg
Ekostaden Augustenborg är ett samarbetsprojekt som omvandlade Augustenborg till ett mer socialt, ekologiskt och ekonomiskt hållbart bostadsområde. Ekostaden lanserades 1998 och var ett projekt som involverade olika aktörer och avdelningar i Malmö stad. 2010 fick Malmö FNs utmärkelse World Habitat Award för insatserna för urban hållbarhet i Ekostaden Augustenborg.
 
  Mera >>
 
  Historisk stadsvandring: Det hemliga Malmö - WWII
I tio år har Gunnar Ekberg och Lena Breitner hållit stadsvandringarna om Det hemliga Malmö. Våren 2020 släpps deras bok Det hemliga Malmö (Arx förlag). Samtidigt startar de också en ny vandring om hemligheter i Malmö under andra världskriget.
 
  Mera >>
 
  Carl Johan Lundgrens liv och låtar
Carl Johan Lundgren från Vit Päls och Laser & bas väljer ut 10 låtar från 10 år med Vit Päls 2004 - 2014. På Grand Circus Hotel, Malmö.
 
  Mera >>
 
  Historisk stadsvandring: Det hemliga Malmö - Classic
Det hemliga Malmö är en stadsvandring i säkerhets- och underrättelsetjänsternas spår. Vi berättar om hemligheter som skett i staden, främst under kalla kriget men vi har även med händelser från andra världskriget.
 
  Mera >>
 
 


Alla 122 arrangemang >>
sök i datumordning >>
sök i bokstavsordning >>

 
     

Grönlandskväll    

 
 
Grönland är brännande aktuellt. Vi läser dagligen rapporter om klimatförändringarna och den ökande avsmältningen av isen. I spelet om Arktis var det senaste Trumps utspel att köpa Grönland, en del i den globala kampen mellan USA, Ryssland och Kina om säkerhet och naturtillgångar som blottläggs i takt med att isen smälter.

Kvällen till ära kommer Rikstolvan att gästas av filmens huvudkaraktär, Hivshu Peary, som är uppvuxen i Siorapaluk, världens nordligaste by i Thule-distriktet på Grönland där han likt hela sin familj har försörjt sig som jägare. Idag bor Hivshu i Mörrum i Blekinge där han skriver böcker om inughuits relation till naturen och samlar förfädernas visdomar och berättelser. Han är en flitig föredragshållare i Sverige och världen där han berättar om den nödvändiga balansen mellan människan och fångstdjuren.

Storpolitik och klimatförändringar är dock inget nytt för Inughuit. I filmen berättas om hur man redan på 1800-talet utnyttjats av vetenskapsmän och upptäcktsresande. Detta att hamna i kläm mellan västerlandets intressen och sin egen kultur har fortsatt upp till vår tid. 1953 tvångsförflyttades hela befolkningen 120 km norrut då USA byggde en av sina största militärbaser, Thule Air Base vid Inughuits viktigaste boplats. Där störtade också 1968 en B-52:a lastad med vätebomber. Jägarna kallades ut för att hjälpa till att rensa isen från radioaktivt avfall utan skyddskläder. Långt senare fick flera av dem som var med och röjde cancer och dog, ingen upprättelse eller ersättning har utgått till lokalbefolkningen.

På 1980-talet drabbades jägarna hårt av den kampanj Greenpeace och Brigitte Bardot drev mot klubbning av babysälar. Detta trots att man aldrig fångat babysälar bland inughuit. Nu drabbas man åter då klimatförändringarna påverkar fångsdjuren och vädersystemen man alltid varit beroende av. Men än en gång upplever jägarna att de är de som ska betala priset för västerlandets föroreningar och klimatpåverkan. Trots att man alltid värnat om sina fångstdjur ökar pressen från omvärlden för att jakten, som är själva grundförutsättningen för liv på dessa breddgrader, skall upphöra. Något som skulle bli dödsstöten för kulturen här. Hivshu som just kommit tillbaka från ett besök hos sin familj i Nordgrönland kommer att kunna ge en dagsfärsk rapport om tillståndet där.

I den internationellt prisbelönta långfilmen ”The Prize of the pole” från 2007 följer vi Hivshu Peary, ättling till den polarforskare, Robert E Peary, som ägnade hela sitt liv åt att erövra Nordpolen (vilket många tvivlar på att han verkligen gjorde). Peary vars expeditioner finansierades av Museum of Natural History i New York förde på muséets uppmaning sex eskimåer till New York för att visa upp för nyfikna amerikaner och studeras av vetenskapsmän. En av dessa var den lille pojken Minik som kom att bli den enda överlevande.

På Grönland berättas fortfarande historier och legender om denna pojke som senare ryktades ha blivit allt från Al Capones närmsta män till dekorerad stridsflygare under första världskriget. I spåren av de skamfulla gärningarna som begicks i vetenskapens och den framväxande antropologins namn för bara lite mer än hundra år sedan får Hivshu i filmen reda på mer än han vill veta under en resa i sin farfar-fars fotspår, kölvatten och slädspår mot polen.

En skrämmande berättelse om vilka tragedier som ofta utspelas i vetenskapens och de goda intentionernas skugga. Hivshu Peary gräver på vägen upp mycket av västvärldens mindre smickrande historia och grymma människosyn.

Staffan Julén, som är filmens regissör och tillsammans med Bea Tigerhielm grundat och driver Rikstolvan kommer att presentera filmen.


Speltid: 90 min.
Kategori: [Film] [Samtal] [Österlen]
Hemsida: http://www.rikstolvan.se

Föreställningar:

Antal tidigare föreställningar: 1 st. sedan lör 07 sep 2019


Fram till 72 timmar innan föreställningen börjar kan du boka via nätet. Fram till 4 timmar innan kan du köpa biljetter via nätet. Ring tel.040-103020 under våra öppettider om du vill boka via telefon.

Direktlänk till denna sida:
http://www.kulturcentralen.nu/i/?14135

Till förstasidan >>